Criza a pus stapanire si pe culte, iar taierile de la buget se vad si in aceasta zona, pana acum neatinsa. Si nu, nu este vorba de Biserica Ortodoxa Romana, rasfatata cu bani de la buget, ci de cea a ortodocsilor din sud, grecii!
Guvernul grec limiteaza drastic numarul de hirotoniri de noi preoti, din cauza acestui fapt multe parohii ramanand fara preoti. Acest lucru inseamna ca, in unele biserici, duminica nu va mai exista Sfanta Liturghie, arata lonews.ro
Conform legislatiei actuale, un nou functionar public (in acest caz, preotul) poate fi angajat numai dupa pensionarea a zece colegi de-ai sai.
Potrivit Sfantului Sinod al Bisericii Greciei, numarul de parohii ramase fara ingrijire pastorala a ajuns la 22% – din totalul necesar de 10.500 de preoti lipsind 2.300.
Pastoratia a fost lovita, mai presus de toate, in orasele mici. Cele mai multe dintre ele sunt situate la o distanta considerabila de satele vecine, accesul la acestea este dificil, din cauza infrastructurii de transport subdezvoltate, iar in acelasi timp, comunitatile mici nu sunt in masura sa sustina din fonduri proprii un preot.
„Mai devreme sau mai tarziu, vom deveni turci”
Mitropolitulul Eustatie de Monemvasia a evaluat situatia eparhiei proprii, ca fiind critica:
„Acest lucru inseamna ca, in unele biserici, duminica nu se face Liturghie. Locuitorii din satele mici sunt abandonati de oficialii guvernamentali, lasati fara profesori, fara servicii publice. Oamenii mai aveau doar Biserica. Daca nu exista nici macar preot, ei raman, in general, fara protectie si sprijin”.
Mitropolitul Ieremia de Gortin impartaseste si el aceeasi ingrijorare:
„In eparhia mea, la 150 de biserici au ramas 50 de preoti. Clopotele au incetat sa mai sune. Unul dintre localnici mi-a spus: Nu avem cadre didactice, preot, nu mai suna un clopot. Deci, mai devreme sau mai tarziu, vom deveni turci.”
Episcopul a amintit ca Biserica Ortodoxa Greaca a salvat tara de la islamizare si de la pierderea identitatii nationale, in anii de dominatie otomana.
(Gabriel Constantinescu)